SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Tulitko petetyksi, särkyikö sydämesi? Sydänsurut kuuluvat elämään, mutta niitä voi lieventää

Pahimmillaan sydänsurut aiheuttavat suurta kärsimystä. Petetyksi tai hylätyksi tuleminen tai ero osuvat usein arkaan paikkaan. Kokemukset voivat aiheuttaa pohjattomalta vaikuttavaa surua, viedä uskon tulevaisuuteen ja syödä kaiken energian. Sydänsuruihin auttaa tunnetusti aika, mutta särkynyttä sydäntä voi hoivata muillakin keinoilla.

Harva on säästynyt sydänsuruilta: ne mielletään osaksi elämää. Jo teini-ikäiset saattavat menettää väliaikaisesti elämänhalunsa, kun ihastuksen kohde tekee jotain ikävää. Ja monet ovat itsekin särkeneet jonkun ihmisen sydämen, ehkä tietämättään tai ainakin pahaa tarkoittamatta. Myös myöhemmin erilaiset pettymykset rakkauden saralla tekevät kipeää.

Erityisen vaikealta voi tuntua sielunkumppanin tai kaksoisliekin menettäminen. Suru on osa prosessia, ja sille kannattaa antaa aikaa. Kivusta voi aikanaan versoa jotain uutta ja kaunista. Lue täältä Kuudesaisti.netin juttu, joka käsittelee eroa kaksoisliekistä.

Miten sydänsuruista sitten voi selvitä? Seuraavat näkökulmat ja vinkit voivat helpottaa oloa:

  1. Ole lempeä itsellesi. Jos sydämesi on särkynyt, huolehdi itsestäsi parhaasi mukaan. Kuuntele itseäsi; lepää jos kehosi kaipaa sitä, mene ulos jos se tuntuu helpottavalta, uppoudu elokuviin jos se auttaa. Jos tilanne tuntuu ylitsepääsemättömältä, koita puhua tilanteesta muiden kanssa tai etsi vertaistukea.
  2. Ole rehellinen itsellesi. Jos rakastamasi ihminen ei vastaa tunteisiisi tai välitä niistä, tai hänellä on tunteita toista ihmistä kohtaan, tilannetta on usein vaikea muuttaa. Ole kuitenkin armollinen itsellesi, anna tunteiden tulla ja mennä niitä tuomitsematta.
  3. Anteeksi voi antaa. Petetyksi tuleminen satuttaa, ja pettämistä pidetään erittäin tuomittavana. Toisaalta se on myös kovin yleistä ja inhimillistä. Se ei tarkoita sitä, että olet itse epäonnistunut tai jotenkin kelvoton. Sen ei myöskään tarvitse tarkoittaa suhteen loppua, jos se muuten on terveellä pohjalla ja tasapainoinen, ja molemmat haluavat sitä jatkaa. Anteeksiantaminen ei ole merkki heikkoudesta vaan vahvuudesta.
  4. Älä ruoki mustasukkaisuutta. Jos eroon tai sydänsuruihisi liittyy kolmas osapuoli, koita olla selvittämättä yksityiskohtia pettämisestä äläkä esimerkiksi lue pettäjän toiselle henkilölle lähettämiä viestejä. Vaikka halu tietää on normaalia, se todennäköisesti kuitenkin tekee olostasi pahemman ja vie energiaa. Yritä suunnata ajatukset muualle ja suojele itseäsi.
  5. Romanttinen ajatus yhdestä oikeasta on pitkälti myytti. Pitkät, halki elämän jatkuvat onnelliset ja tasapainoiset suhteet ovat melko harvinaisia. Useimmiten ihmiset muuttuvat halki elämän, ja tiet eriävät. Se on luonnollista, ja joitain suhteita ei vain ole tarkoitettu kestämään. Siinä ei ole mitään pahaa, eikä suhteen päättyminen tarkoita epäonnistumista.

Hae kuitenkin apua, jos seinät tuntuvat kaatuvan päälle ja tilanne näyttää toivottomalta. Usein eroihin liittyy paljon muutakin kuin vain parisuhteen loppu. Se voi merkitä muuttoa, uutta tilannetta lasten kanssa, taloushuolia, sosiaalisten ympyröiden muutosta ja yksinäisyyttäkin. Ero voi aiheuttaa masennustakin. Läsnäolevasta juttuseurasta on usein välitöntä apua: taakan jakaminen keventää sitä. Joskus on helpointa ja turvallisinta uskoutua ulkopuoliselle henkilölle.

Ero tai muut sydänsurut voivat myös käynnistää henkisiä muutoksia. Dramaattiset käänteet elämässä saavat usein ajattelemaan syntyjä syviä. Ne voivat myös johdattaa etsimään ravintoa sielulle. Anna näillekin ajatuksille tilaa, koeta suhtautua niihin uteliaasti ja annan niiden johdattaa uusille poluille.

Vastaa