SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Miten läheisen kuolemasta voi selviytyä?

Läheisen ihmisen poismeno on yksi elämän surullisimmista tapahtumista. Kuoleman käsittely ei ole helppoa, eikä meillä oikein ole nykymaailmassa siihen välineitäkään, sillä kuolemaan ja sen lähestymiseen liittyy monenlaisia tabuja. Emme oikein osaa suhtautua kuolemaan. Minkälaisin keinoin menetyksestä voi selvitä, voiko tuskaa lieventää?

Reagoimme kaikki menetyksiin eri tavalla. Kuoleman käsittelyä ohjaa myös se, minkälaista henkistä perinnettä seuraa – tai seuraako sellaista lainkaan. Kristinuskon puitteissa Suomessa on tarjolla tukea, mutta kuoleman käsittelyyn muista henkisistä näkökulmista ei välttämättä saa tukea, mikä voi tehdä suruajasta entistä raskaamman.

Toisinaan ajatusten kääntäminen edesmenneeseen henkilöön menetyksen sijaan voi auttaa. Muista, että edesmenneellä henkilöllä ei ole enää mitään hätää. Useimmiten itse kuoleman hetkeen liittyy myös rauhan tunne; monet kuolevat levollinen ilme kasvoillaan tai jopa hieman hymyillen. Suru liittyy siis omaan menetykseesi, ja surua voi tietysti kokea myös jonkun toisen menetyksen ja surun vuoksi.

Edesmennyt läheisesi varmasti toivoisi, että surusta huolimatta kohtelisit itseäsi lempeästi, se on itsestäsi huolehtimista. Voit ajatella, mitä oman kuolemasi sattuessa toivoisit omaisillesi tai muille läheisillesi: mitä luultavimmin haluaisit, että he surun puitteissa voisivat mahdollisimman hyvin.

Jos olet kokenut hiljattain suuren menetyksen, ja tunnet olevasi umpikujassa, ehkä seuraavista neuvoista on apua. Artikkeli on kirjoitettu aikuisia ihmisiä ajatellen.

laheisen-kuolemasta-selviytyminen

Anna itsellesi aikaa, ole armollinen.

Hyväksy surusi ja anna sille tilaa. Ei ole yhtä tapaa surra ja käsitellä läheisen kuolemaa. Jokainen reagoi ja käsittelee menetystä omalla tavallaan, ja prosessiin voi liittyä myös yllättäviä tunteita. Ne voivat olla rajujakin. Anna niiden tulla ja mennä, hämmentävätkin tunteet ovat normaali osa surua.

Anna surusi olla näköisesi.

Toiset haluavat olla yksin, toiset kokevat itsensä kiireisenä pitämisen auttavan. Sureminen on myös prosessi, johon kuuluu erilaisia vaiheita. Mieliala voi vaihdella nopeastikin epätoivosta valon pilkahduksiin. Älä tuomitse muita läheisiä, jos heidän suruprosessinsa on erilainen kuin omasi. Älä myös annan muiden yrittää määritellä oikeaa tapaa surra. Kuolema saattaa myös herättää arkielämän syrjäyttämiä henkiseen ulottuvuuteen liittyviä kysymyksiä tai toiveita. Suru voi myös johdatella henkisen kasvun tielle, kuten pohtimaan jälleensyntymää tai kuolemanjälkeistä elämää. Näillekin vaiheille kannattaa antaa tilaa.

Jos vain voit, puhu toisille ihmisille.

Vaikka jutteleminen voi tuntua ensin raskaalta, kannattaa sille antaa mahdollisuus. Juuri keskustelua pidetään tärkeänä tapana prosessia, ja sitä suositttelevat myös ammattilaiset. Mikäli luontevaa juttuseuraa ei lähipiiristä löydy esimerkiksi siksi, että he eivät jaa samaa henkistä näkökulmaa kanssasi, voi keskusteluseuraa etsiä myös lähipiirin ulkopuolelta. Myös erilaisia keskusteluryhmiä on olemassa useilla paikkakunnilla, ja niitä voi järjestää myös kirkko.

Huolehdi itsestäsi.

Vaikka oma hyvinvointisi voi tuntua toissijaiselta, koeta pitää itsestäsi huolta niin hyvin kuin voit. Muista syödä, juoda ja nukkua riittävästi. Jos et jaksa itse käydä kaupassa, pyydä apua. Monet auttaisivat mielellään surevaa henkilöä, mutta eivät oikein tiedä miten. Yritä myös pitää kiinni harrastuksistasi, mutta älä kuitenkaan vaadi itseltäsi liikaa. Voi myös olla hyödyllistä käsitellä surua erilaisin luovin keinon, kuten kirjoittaen tai kuvataiteen avulla. Jonkinlainen liikkuminen on myös hyödyksi, sillä mieli ja keho ovat yhteydessä ja kehosta huolehtiminen on myös mielestä huolehtimista.

Tunnista masennus.

Joskus suru ei menekään ohi, vaan jatkuu masennuksena. Jos surusi ja siihen liittyvä ikävä, turtunut olo tai katkeruus eivät lainkaan hellitä tai muuttuvat tasaisesti rajummiksi, tai menetykseen liittyvät muut tunteet ovat häiritsevän voimakkaita, on hyvä hakea apua. Masennuksen oireita voivat olla myös voimakas syyllisyyden tunne, itsetuhoiset tai muuten jatkuvasti kuoleman ympärillä pyörivät ajatukset ja jonkinasteinen toimintakyvyttömyys. Myös toivottomuuden tai arvottomuuden tunne voivat olla masennuksen merkkejä.

Lähde: helpguide.org/articles/grief/coping-with-grief-and-loss.htm

Vastaa