SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Mitä tehdä kun yksinäisyys yllättää?

Me olemme ihmisinä hyvin erilaisia. Toiset ovat sosiaalisia ja heidän on helppoa lähestyä toisia ihmisiä. He viihtyvät ihmispaljoudessa, ja ovat siellä kuin hai vedessä. Toiset taas ovat ujoja, eivätkä saa suutaan auki. Toiset taas haluavat olla yksin tai hyvin valikoidussa seurassa. Yksinäisyys voi johtua monenlaisista syistä – se voi myös olla väliaikaista tai itse aiheutettua – joko tarkoituksella tai tahattomasti. On voinut tapahtua asioita, joiden seurauksena tunnet olevasi yksin. Ehkä tunnet olevasi yksinäinen, vaikka ympärilläsi olisi ihmisiä. Pitkät pyhät, esimerkiksi joulu tai pääsiäinen, saattaa olla vaikeaa aikaa yksinäiselle ihmiselle. Mitä tehdä, kun yksinäisyys yllättää?

Harrastukset

Mieti, mistä asioista sinä iloitsit, kun olit lapsi? Mitä teit mielelläsi – onko lapsuudessasi joku sellainen harrastus, jota voisit jatkaa nyt? Jos joku opettaja syystä tai toisesta aiheutti sinulle pahaa mieltä siitä, ettei sinulla olisi lahjoja piirtämiseen, laulamiseen, käsitöihin, liikuntaan, eri kieliin – olisiko nyt aika kokeilla uudestaan? Mikä sinua kiinnostaa?

Lemmikkieläimet

Mikäli sinulla on mahdollisuus hankkia kotieläin, niin et ole koskaan yksinäinen. Koira on näkemisestäsi aina iloinen ja saat kaverin mukaan lenkkeilemään. Koiran avulla tutustut helposti uusiin ihmisiin. Kissat ovat itsenäisiä, mutta ne tuovat myös paljon rakkautta elämään. Eläimiä on monenlaisia. Eläimet voivat myös piristyttää vierailuillaan palvelutalojen arkea. Löytöeläinkodit ovat pullollaan eläimiä, jotka etsivät uutta kotia – löytyisikö sinulta jollekin uusi koti? Jos sinulla ei ole mahdollisuutta sitoutua tarjoamaan kotia jollekin eläimelle, voit esimerkiksi liittyä mukaan johonkin eläin-yhdistykseen, ja näin kantaa kortesi kekoon auttaaksesi eläimiä. Saat samalla uusia ystäviä, niin eläimistä kuin ihmisistä.

Urheiluseurojen toiminta

Mikäli olet innostunut urheilusta, niin liity johonkin urheiluseuraan mukaan. Mikä laji kiinnostaa sinua? Erilaisia liikuntaryhmiä löytyy myös kansalaisopistoista. Kokeile rohkeasti uusia lajeja. Monet urheiluseurat tarvitsevat myös vapaaehtoisia ihmisiä tukemaan seuran toimintaa erilaisin tehtävin. Kun alat harrastaa aktiivisesti jotain liikuntamuotoa, löydät uusia ystäviä lajin parista. Saat hyvän kunnon ja hyvä mielen.

Kansalaisopistot

Kursseja laidasta laitaan tarjoavat kansalaisopistot ja monet muut tahot. Mikä sinua viehättää? Haluaisitko parantaa kielitaitoasi, oppia uuden kielen, oppia tietotekniikkaa – kädentaitoja? Ryhmässä on mukava oppia. Aikuisena opiskeleminen ei ole samanlaista kuin lapsena. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia – olet todennäköisesti motivoituneempi opiskelija aikuisena kuin lapsena.

Yhdistystoiminta

Suomi on erilaisia yhdistyksiä pullollaan. Mikä on sydäntäsi lähellä? Lähde rohkeasti mukaan kokeilemaan. Oletko kiinnostunut linnuista, luonnosta? Onko kirjallisuus tai musiikki sinua lähellä? Asuuko itsessäsi kädentaitoinen Martta? Auttaisitko mielelläsi toisia ihmisiä? Vapaaehtoistyötä eri yhdistysten avulla on monenlaista. Jos et löydä mieleistäsi yhdistystä tai toimintaa, perusta itse sellainen.

Auttaminen

Voit myös kysyä, tarvitseeko joku läheisesi, työkaverisi tai naapurisi apua? Tarjoa itse auttavaa kättä ja aikaa lapsiperheille lastenkaitsijaksi, iäkkään henkilön ulkoilukaveriksi… Voit myös rohkeasti kysyä asuinkuntasi seurakunnasta, sairaalasta tai palvelukodista, miten voisit auttaa – voisitko ajatella, että ryhtyisit lukemaan ääneen vanhemmille ihmisille tai pienille lapsille? Erilaista juttuseuraa varmasti kaivataan. Auttaa voi niin monella tavalla – mikä sinua kiinnostaa? Jos olet itse henkilö, jonka ei ole helppo päästä ulos liikkumaan, ole rohkea ja pyydä apua.

SoMe

Nykyaikana sosiaalisen median kautta tavoittaa monenlaisia ryhmiä. Pyydä päästä sinua kiinnostaviin ryhmiin jäseneksi. Jos olet muuttanut vieraalle paikkakunnalle, liity mukaan paikallisiin ryhmiin, saat ryhmien kautta monenlaista tietoa, ja ehkä tutustut niiden kautta myös uusiin ihmisiin ja saat uusia ystäviä.

Luova toiminta

Kaikissa meissä asuu pieni taiteilija, joka haluaisi päästää luovuutensa jollain tavalla irti – siitäkin huolimatta, että lapsena siihen ei ehkä saanut läheisten tai opettajien tukea. Lähde mukaan erilaisille kursseille, opettele uutta tai vahvista vanhoja taitojasi. Lähde mukaan kuorotoimintaan, nykyään on jopa kuoroja, jotka ilomielin ottavat innokkaita laulajia, vaikkei lauluääni olisikaan mielestäsi niin hyvä. On hienoa, kun voi nähdä omien käsiensä jäljen, kun on saanut itse omin käsin tehtyä jotain valmiiksi – aloita pienestä, kehitä taitojasi pikkuhiljaa. Inspiroidut ja uppoudut tekemiseen helposti jotain luovaa tehdessäsi, jolloin aika kuluu siivillä, etkä tunne itseäsi yksinäiseksi.

Henkisen kehityksen toiminta

Ehkä vanhat ystävät ovat jääneet elämästäsi pois, tunnet, ettei teillä ole enää mitään yhteistä välillänne – ystäväpiiri on muuttunut. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi kehittämään omia henkisiä lahjojasi, mene mukaan henkisen kehityksen yhdistysten toimintaan. Voit turvallisessa seurassa osaavan ohjaajan johdolla harjoitella kivoja harjoituksia, ja mikä parasta, kaikki ovat myös kiinnostuneita samoista asioista. Voit saada siellä uusia ystäviä, joiden kanssa voit avoimesti keskustella henkisistä asioista, omista kokemuksista, mitä et ehkä ole aiemmin voinut jakaa toisten kanssa.

Anna aikaa

Jos sinulla on aikaa, niin anna aikaasi toisille ihmisille tai eläimille. Ole aktiivinen. Älä jämähdä neljän seinän sisään. Jos sinulla on liikuntarajoitteita, pyydä apua. Mieti, mikä sinua kiinnostaa? Mitä haluaisit kokeilla? Mahdollisuuksia on, ole rohkea. Löydä oma ryhmä, missä viihdyt, sillä ryhmissä löytyy ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samanlaisista asioista kuin sinä. Mutta opettele myös olemaan yksin, hiljaisuudessa, ilman tarvetta laittaa tv:tä tai musiikkia päälle. Opettele kuuntelemaan hiljaisuutta ja omia ajatuksiasi. Elämässä on välillä kausia, jolloin koet tai tarvitset enemmän yksinäisyyttä.

Älä kuitenkaan täytä elämääsi sellaisella, mitä et sinne halua. Mieti, mitä asioita voisit tehdä elämässäsi toisin, houkuttaaksesi elämääsi mukavia asioita ja ihmisiä, ja ole oma aito kaunis itsesi.

Muista myös, että me täällä Kuudes Aisti Auttajissa olemme sinua varten. Jos kaipaat apua, soita meille. Mietitään yhdessä keinoja yksinäisyyden helpottamiseen.

mm
Kirjoittajasta

Marjaana Kaakinen on Meedio, Reinkarnaatioterapeutti ja Henkiparantaja. Hän välittää hyvän henkimaailman, edesmenneiden läheisten tai lemmikkieläimien viestejä, tai voi esimerkiksi auttaa sinua saamaan yhteyden omaan henkioppaaseesi. Marjaana käyttää työvälineinään kanavointia sekä meediokortteja.
Lue lisää milloin Marjaana on paikalla: Marjaana Kaakinen

Vastaa