SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Löydä oma suuntasi

Oma suunta elämässä voi olla hukassa monesta syystä. Se voi hukkua, kun elämäntilanteemme on haastava. Kriisiytymisen taustalla voi olla kehittyminen, henkisen kasvun uusi vaihe. Tai olemme voineet menettää jotain meille tärkeää; läheisen henkilön, taloudellisen turvan, terveytemme tai koskemattomuutemme rauhan. Olemme voineet joutua onnettomuuteen tai järkyttyä joutuessamme silminnäkijäksi järkyttävälle tapahtumalle. Jos teemme töitä ihmisten parissa, voimme kuormittua sivuuttaessamme toistuvasti omat tarpeemme ja tunteemme. Uuvumme henkisesti. Näissä kohdin levon merkitys korostuu. Kun voimavaramme alkavat palautua, on uuden suunnan etsimisen aika.

Muiden miellyttäminen ja hyväksynnän haku

Heikko itsetunto voi johtaa hyväksynnän hakuun itsensä ulkopuolelta. Heikon itsetunnon omaavalla ihmisellä on tarve miellyttää muita. Hän ikään kuin käy toisten hyväksynnällä. Oma arvo on ansaittava ulkopuolelta. Tällaista ihmistä ei arvosta juuri kukaan; ei hän itse, eivätkä muutkaan. Hän voi olla kiva tekemään pikku palveluksia, ja kerätä ympärilleen hyväksikäyttäviä ihmisiä.

Miellyttämään pyrkivä ihminen ajautuu helposti tekemään elämässään asioita, joita olettaa muiden häneltä haluavan. Se herättää kiukkua, jonka alkuperä ei välttämättä ole ihmiselle itselleen selvillä. Kiukkua poikii, jos oletukset on arvattu väärin eikä hyväksyntää tulekaan. Kiukkua poikii erityisesti siitä, että ulkopuolista hyväksyntää hakeva ihminen sivuuttaa jatkuvasti omia toiveitaan ja tarpeitaan. Kiukku on tärkeä viesti omasta sisimmästään. Tunne kertoo tarpeesta. Ja nyt on kyseessä itsensä kuulemisen tarve, ja omien tarpeiden tyydyttäminen sen lisäksi, että huomioi toisia.

Kiukku käskee pysähtymään ja tarttumaan elämänsä ohjaksiin. Se on vaikeaa ja pelottavaa. Mutta se kannattaa. Elämän täyteläisyys ja merkityksellisyys toteutuvat vain silloin, kun löydämme oman suuntamme ja lähdemme kulkemaan sitä kohti. Hyväksyntää ja arvostusta alkaa tulla ihmisen sisältä. Sätkynukkena pomppiminen toisia miellyttämässä loppuu kuin itsestään.

Vahvistuminen ja itsenäistyminen

Hyväksynnän tuleminen sisältäpäin edellyttää vahvistumista ja itsenäistymistä. Prosessi vie pitkään ja edistymiseen kuuluu etenemistä ja takapakkeja. Se on normaalia. Kun ihminen ryhtyy sitkeästi kuuntelemaan sydäntään, tiedostamaan arvojaan ja ottamaan niitä huomioon tekemissään valinnoissa, vahvistumista ja itsenäistymistä tapahtuu kuin itsestään. Entä kuinka sydämen äänen voi kuulla?

Sydämen ääni ja meditaatio

Sydämen äänen kuuleminen edellyttää mielen hiljentämistä. Mielen hiljentäminen onnistuu säännöllisen meditaatioharjoittelun avulla. Jos tänään aloitat, ja meditoit päivittäin, on selviä tuloksia nähtävissä jo puolen vuoden päästä. Usein nopeamminkin. Vain hiljaiseen mieleen voi nousta viestejä sydämestä. Näin voimme kuulla myös Jumalan äänen. Vanhan sanonnan mukaan rukoileminen on Jumalalle puhumista meditaatio Jumalan kuuntelemista.

Meditaatioharjoitusten ja tietoisten, arvojen mukaisten valintojen myötä voi alkaa ilmetä merkkejä oman suunnan löytymisestä.

Merkkejä oman suunnan löytymisestä

Oman suunnan löytämisen merkit ovat yksilöllisiä. Tavallisimpia merkkejä oman suunnan löytämisestä ovat usein toistuvat flow-tilat, mielekkyyden ja merkityksellisyyden kokeminen, ilon lisääntyminen, energisyyden ja vitaliteetin vahvistuminen sekä syvän ymmärryksen tuoma rauha. Flow-tilassa aika kulkee kuin siivillä. Unohdamme itsemme ja uppoudumme siihen, mitä olemme tekemässä.

Mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä elämään tuo erityisesti omien arvojen mukainen toiminta. Jos sydämen ääni kertoo meille, että lasten oikeudet ovat meille erityisen tärkeitä, voimme esimerkiksi ryhtyä tekemään vapaaehtoistyötä Pelastakaa Lapset ry:ssä, MLL:ssä tai SPR:n lapsitoiminnassa. Tai voimme ryhtyä lapsiperheelle tukihenkilöksi tai tukiperheeksi. Monessa seurakunnassa on vapaaehtoistyötä koordinoiva diakoni, johon kannattaa ottaa yhteyttä. Hän löytää sen vapaaehtoistyön tekemisen paikan, johon sinut on tarkoitettu.

Energisyyttä ja vitaalisuutta saamme siitä, että teemme asioita, joita meidän on tarkoitus tehdä. Merkityksellisyys johtaa energisyyden lisääntymiseen. Ohjaudumme sisältäpäin, emmekä enää suorita velvollisuudesta asioita, joita muut meiltä odottavat. Tai joita luulemme muiden meiltä odottavan.

Mistä aloittaa?

Matka kohti oman suunnan löytämistä alkaa hiljentymisestä ja tiedostamisesta. Hiljentyminen liittyy meditaatioon, josta luit aiemmin. Tiedostaminen tarkoittaa sitä, että ryhdymme kriittisesti ja rehellisesti tarkastelemaan elämäämme. Miksi teemme asioita, joita teemme? Ovatko ne niitä asioita, joita todella haluamme tehdä? Kenen tarkoituksia ja mitä arvoja palvelemme elämässämme?

Rehellisyys ja totuuden kohtaaminen voi ahdistaa ja hävettää, hämmentää, kirpaista. Se menee ohi. Totuuden kohtaamisesta aiheutuneiden tunteiden hälvennettyä voimme alkaa tehdä tietoisia valintoja itsellemme tärkeiden arvojen puolesta. Tästä voimme aloittaa matkan kohti uuden suunnan löytymistä.

Jos omat voimat eivät riitä tai tarvitset tukea oman suuntasi löytämiseen, soita Auttajille! Katso tällä hetkellä paikalla olevat auttajamme tästä

Vastaa