SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Lisääntynyt keväinen valo voi aiheuttaa myös masennusta

Kevätmasennusta ilmenee useilla suomalaisilla. Syitä kevätmasennukseen on monia. Ennestään masentuneilla oireet voivat pahentua keväällä. Aiemmin terveet voivat sairastua. Yhtäältä syyksi on arveltu valon määrän lisääntymistä keväisin. Valo on yhteydessä hormonitoimintaamme, ja toisille se aiheuttaa masennusoireita. Jos ympäröivä maailma tuntuu piristyvän ja energisoituvan valosta, oma uupumus, alakulo, päättämättömyys ja ilottumuus voivat korostua entisestään.

Masennus on sairaus, jota voidaan hoitaa. Masennusoireita itsessään tunnistavan kannattaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen puheille. Hoitoon hakeutumisen viivästyttäminen voi tehdä toipumisesta vaikeampaa.

Valon lisääntyminen voi masentaa

Keväällä auringonvalo lisääntyy todella paljon. Päivä päivältä luonto käy kirkkaammaksi. Toisia valo piristää ja energisoi. Toisille taas valon määrän lisääntyminen voi aiheuttaa täysin päinvastaisia oireita. Energiattomuus, alakuolo ja suoranainen masennus voivat liittyä kevätmasennukseen.

Valo vaikuttaa hormonitoimintaan

Valo voi muuttaa hormonitoimintaamme. Lisääntynyt valo voi aiheuttaa esimerkiksi aivojen hypotalamuksessa melatoniinin erityksen vähenemistä. Tämä puolestaan voi vähentää uneliaisuutta iltaisin. Vuorokausirytmi voi mennä lievästi sekaisin. Lyhentyneet yöunet väsyttävät, ja väsyneen valinnat voivat olla hyvinvoinnin kannalta huonompia kuin hyvin levänneen ihmisen tekemät valinnat. Negatiivinen kierre on valmis.

Lisäksi valon määrä on yhteydessä aivojen välittäjäaineista serotoniinin eritykseen. On ihmisiä, joilla kevätmasennus toistuu vuodesta toiseen. Heille valon määrän lisääntymisen myötä tulee jopa fyysisiä kipuja. Jos ympärillä elävät reagoivat keväiseen kirkkauteen päinvastaisella tavalla, oma paha olo korostuu entisestään.

Muiden pirteys voi lisätä alakuloa

Olemme, elämme ja kehitymme aina suhteessa muihin ihmisiin. Vaikka pyrkisimme tietoisesti välttämään vertailua, teemme sitä alitajuisesti välttelyistä huolimatta. Oma alakulo, voimattomuus ja masentuneisuus voivat korostua, mikäli kevät saa ympärillä olevat ihmiset hihkumaan innosta ja pursuamaan energiaa. Suhteessa muihin koemme olevamme vielä masentuneempia, vielä huonompia, vielä voimattomampia.

Kevätmasennus ei helpotu parissa viikossa

Jos alakuloa ja muita masennusoireita on jatkunut pidempään kuin 2-3 viikkoa, voi kyseessä olla kevätmasennus. Masentuneen mielialan lisäksi masennukseen liittyy mielihyvän menetystä. Aiemmin nautintoa ja iloa tuottaneet asiat eivät sitä enää tuota. Mikään ei kiinnosta, innosta eikä huvita – eikä mitään jaksaisikaan.

Uupumus, itseluottamuksen ja itsearvostuksen menettäminen, eristäytyneisyys ja muutokset ruokahalussa voivat edellä mainittujen oireiden rinnalla viitata masennukseen. Kohtuuton itsekritiikki, itsetuhoiset ajatukset ja perusteeton syyllisyys, kykenemättömyys päätöksentekoon ja keskittymiskyvyn heikkeneminen kuuluvat masennukseen. Unihäiriötkään eivät ole harvinaisia.

Jos useamman viikon alakuloon yhdistyy useampi edellä mainittu oire, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattihenkilöön. Työterveyshuollosta tai perusterveydenhuollon puolella terveyskeskuksesta löytyy osaamista kohdata masentuneita ja keinoja auttaa masentunutta potilasta takaisin entiseen toimintakykyyn ja kuntoon. Masennus ei poistu itsestään, hoitamatta. Mitä nopeammin hakeutuu hoitoon, sitä paremmin ja nopeammin voi myös selviytyä masennuksesta.

Vastaa