SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Ole oman elämäsi sankari

Olin jokunen viikko sitten käymässä kotipuolessa. Samaan viikonloppuun sattui äitini (88 vuotta) muutto pienempään ikäihmisille tarkoitettuun kotiin. Molemmat veljeni vaimoineen hoitivat muuttohommat näppärästi, itse en juurikaan ehtinyt auttaa – työmatkalla kun olin.

Tulin siinä miettineeksi kuinka tärkeää on, että niitä omia huonekaluja ja esineitä saa tuoda edes jonkun verran mukanaan – kuinka paljon niillä on merkitystä siihen, että viihtyy uudessa ja pienemmässä kodissa, ehkä jopa vieraassa ympäristössä. Iäkkäämmällekin ihmiselle muutto saattaa olla vaikeaa, kun joutuu luopumaan rakkaasta paikasta, missä on ehkä kasvattanut lapsensa, on saanut itse olla oma emäntänsä tai isäntänsä, ja missä joka huone on täynnä muistoja.

Kun sitten myöhemmin soittelin äidilleni, oli niin mukava kuulla, että hän oli alkanut viihtymään, ja hän oli jo saanut tuttuja kylään. Toki äitini luona käy ihmisiä auttamassa, tuodaan ruokaa ja huolehditaan lääkityksestä ynnä muusta. Mutta siinä muutaman tällaisen kohtaamisen aikana, auttaja oli aina eri henkilö, eikä kukaan puhutellut äitiä kutsumanimellä vaan sillä mikä oli ensimmäisenä papereissa.

Äidilläni on huono kuulo ja alkava muistisairaus, joten hän ei välttämättä reagoi ensimmäiseen etunimeen, jota ei ole koskaan käytetty. Minä toki kerroin heille äidin oikean kutsumanimen. Siinä sivussa myös vastattiin työkavereiden puheluihin, jotka koskivat jotain toista huolehdittavaa. Aika sille ihmisille, jonka luona oltiin, jäi väkisinkin vähäiseksi – koko ajan on kiire.

Hyvä vai paha yksinäisyys

Yksinäisyys voi olla monelle kova pala, kun puoliso menehtyy, tulee ero ja jää yksin. Tai se, ettei löydä mielekästä tekemistä, kun on aika syystä tai toisesta jäädä työelämästä pois, jos se työ on ollut kaikki kaikessa. Olisi hyvä oppia olemaan ihan itsekseen, omien ajatustensa kanssa. Olisi hyvä oppia olemaan hiljaisuudessa. Olisi hyvä löytää mielekästä puuhastelua ja uusia ystäviä.

Oikeastaan emme ole koskaan yksin, onhan meillä aina henkimaailman ihanat auttajat lähellämme, mutta jos ei tunne heidän läsnäoloaan tai usko heihin, voi yksinäisyys käydä rankaksi ja aika todella pitkäksi.

Yhteiskunnassa on paljon puutteita, mitä pitäisi korjata. En tiedä, onko jo Suomessa samanlaista mahdollisuutta, jossa ikäihmisille suunnatuissa palvelukodeissa on nuorilla opiskelijoilla mahdollisuus asua ilmaiseksi, kun he antavat aikaa näille vanheneville ihanille ihmisille – jokaisella on tietenkin oma asuntonsa. Mutta kanssakäyminen on ollut molemmin puolin hyvää.

Mitä me itse voisimme tehdä yksinäisten ja yksinäisyyden hyväksi? Monet joutuvat pakostakin tämän tilanteen kanssa tekemisiin silloin kun omat vanhemmat ikääntyvät. On huono omatunto siitä, ettei voi auttaa enempää tai ei voi antaa enempää aikaa. Jokainen meistä vanhenee, mutta niin kauan kun olemme voimissamme, tulisi meidän asettaa itsemme elämämme etusijalle, olla oman elämän sankareita.

Toisin sanoen meidän pitäisi oppia nauttimaan tästä elämästä, tehdä asioita, joista tulee hyvälle tuulelle. Eikä antaa mahdollisten rajoitteiden pilata sitä. On hyvä antaa itselleen aikaa, mutta jos sitä alkaa olla liikaa, ja on yksinäinen, täytyy asialle yrittää tehdä jotain itse tai pyytää apua.

Jos sinä olet yksinäinen, tai kaipaat kuuntelijaa tai apua henkisiin tai muihin kysymyksiin, me Kuudes Aisti Auttajat olemme vain puhelinsoiton päässä – autamme parhaan kykymme mukaan myös kirjallisin tulkinnoin.

mm
Kirjoittajasta

Marjaana Kaakinen on Meedio, Reinkarnaatioterapeutti ja Henkiparantaja. Hän välittää hyvän henkimaailman, edesmenneiden läheisten tai lemmikkieläimien viestejä, tai voi esimerkiksi auttaa sinua saamaan yhteyden omaan henkioppaaseesi. Marjaana käyttää työvälineinään kanavointia sekä meediokortteja.
Lue lisää milloin Marjaana on paikalla: Marjaana Kaakinen

Vastaa