SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Liike on lääke

En ole kovinkaan usein törmännyt ihmiseen joka on liikuntasuorituksen jälkeen pahoillaan siitä. Silti kuolematon lausahdus ”Liike on lääke”, herättää tunteita puolesta ja vastaan. On hyvin ymmärrettävää mikäli on uupunut tai kärsii kivuista ettei liikkuminen tuota ajatuksena suurtakaan mielenkiintoa mutta halutessaan kohentaa oloaan kannattaa kaikki keinot ottaa käyttöön.

Useille liikunta ja liikkuminen kuuluvat elämään itsestäänselvyytenä mutta osa ihmisistä kaipaa siihen enemmän kannustusta. Pidimme asiasta tai emme niin meidän kehomme eli kulkuneuvomme on tarkoitettu liikkumaan. Meillä on paljon mm. niveliä ja lihaksia joiden kunto alkaa rapistumaan, mikäli emme pidä niistä huolta ja ikääntyminen vielä nopeuttaa tätä prosessia.

Liikkumisen lisääminen ei välttämättä tarkoita juoksulenkkejä, kuntosalilla käyntejä, hikiliikuntatunteja tai 10 kerran joogakortin hommaamista, vaikkakin joillekin juuri tällaisen tyylinen ”rajumpi” aloitus on se mikä antaa eniten motivaatiota. Pitkällä tähtäimellä liikunnan vähittäinen lisääminen päivittäisiin rutiineihisi auttaa sinua ja kehoasi lempeällä tavalla huomaamaan positiiviset vaikutukset. Liian raju aloittaminen saattaa pahimmillaan johtaa rasitusvammoihin ja tämän myötä hyvää tarkoittava toiminta loppuu ennen aikojaan.

Miettiessäsi omaa liikkumistasi kiinnitä huomiota ryhtiisi, notkeuteesi, lihasvoimaan ja hengitykseesi. Vaikka et tällä hetkellä huomaisi niissä ongelmia, kannattaa sinun lisätä päiväohjelmaasi pieniä liikkeitä tai asioita, joilla saat nämä asiat pysymään kunnossa mahdollisimman pitkään, luonnostaan.

Aloita aamusi venytellen kuin kissa, nautinnollisesti herätellen koko kehosi. Aamutoimien lomassa tee avaavia liikkeitä, pyörityksiä ja keinutuksia eri osille kehoasi. Toista samoja liikkeitä päivän mittaan mikäli joudut istumaan tai olemaan muuten yhdessä kohti pidemmän aikaa. Löydä omat lempiliikkeesi kehonpainolla suoritettavaan lihaskunnon ylläpitämiseen. Mahtava liike joka ei välttämättä tunnu alussa niin hyvältä on kyykky. Lempeästi pääset harjoittamaan tätä tuolia apuna käyttäen.

Hyötyliikunnan osuutta ei voi missään nimessä väheksyä. Kun valitset portaat hissin sijaan, vähennät auton käyttöä lyhyillä matkoilla tai mikäli jätät auton parkkiin kauemmas asioidessasi jossain, lisäät liikettä elämääsi huomaamattasi.

Keinoja lisätä liikuntaa ja liikettä elämään on monia ja sinun tehtäväsi on löytää niistä itsellesi kaikkein sopivimmat. Ajattele liikettä ystävänäsi ja nauti sen saapumisesta elämääsi.

Lämmöllä ja Valolla,
Sari

Teksti: Sari Vihriälä

Vastaa