SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Unta päin

Uni. Tuo korvaamaton energian lisääjä elämässämme. Säännöllinen unirytmi takaa, että voimme toimia päivämme virkeinä ja toimintakykyisinä. Aikaisemmin käsitellyt ravinto ja liikunta osuudet kuuluvat hyvään yöuneen myös läheisesti. Kun väsytämme itseämme fyysisesti ja ravitsemus on tasapainossa niin saamme iltaisin helpommin unta ja aivomme sekä kehomme pääsevät palautumaan paremmin.

Vaikka tiedämme tämän, niin silti meillä monella on paha tapa nipistää aikaa lisää vuorokauteen juuri yöunien kustannuksella. Illat venyvät pitkiksi kullakin omista syistään ja aamulla on vaikeaa herätä. Saatamme tarvita päiväunet jotka venyvätkin liian pitkiksi ja tämä taas vaikeuttaa unen saantia illalla. Univelkaa saattaa kertyä jota viikonloppuisin koitamme paikata unirytmien kustannuksella. Oma ryhmänsä on myös vuorotyöntekijät jotka saavat olla välillä erittäinkin luovia, jotta saavat tarpeeksi kaipaamaansa unta.

Jokaisella meillä on oma kokemus unettomuudesta ja sen seuraamista vaikutuksista olotilaamme. Useimmiten emme jaksa kiinnostua asioista jotka aikaisemmin ovat olleet merkityksellisiä. Huolet ja murheet saavat suuremmat mittasuhteet kuin oikeasti ansaitsevat. Varsinkin yöaikaan kärpäsestä tulee liian helposti härkänen. Saatamme himoita makeita nopeita välipaloja ja ulos lähteminen tuntuu tervan juonnilta. Puhumattakaan erilaisista fyysisistä ja psyykkisistä tuntemuksista ja oireista joita väsymys aiheuttaa. Unettomuuden pitkittyessä saattaa todellisuudentajumme alkaa muuttumaan ja silloin seilaamme jo syvissä vesissä.

Hyvästä unesta ja helpommasta nukahtamisesta puhutaan ja kirjoitetaan nykyään kattavasti. Erilaisia keinoja helpottaa uniongelmia on useita ja tehtäväsi on löytää ne keinot jotka auttavat sinua parhaiten. Vaikeimmissa tapauksissa voi turvautua lääkehoitoon mutta pitkällä tähtäimellä luonnollinen uni on kaikista elvyttävin.

Itselleni kullanarvoiseksi ovat nousseet tietyt iltarutiinit. Mikäli en ole syönyt illallista niin pyrin syömään vielä iltapalan viimeistään kaksi tuntia ennen nukahtamista. Iltapalan koitan järjestää hieman hiilihydraatti pitoisemmaksi joka auttaa unen saamisessa. Puhelimen ja tietokoneen haluan saada mielestäni ja äänettömälle viimeistään tuntia ennen sänkyyn menoa. Jos elämässäni on kiirettä ja huolia niin kirjoitan asiat ulos itsestäni ennen sänkyynmenoa. Kirjaan asiat joille voin tehdä jotain käsiteltäväksi seuraavalle päivälle ja asiat joihin en voi vaikuttaa annan Korkeamman haltuun ja luotan, että kaikki järjestyy. Hetken aikaa luen ja sen jälkeen keskitän huomioni asioihin joista olen kiitollinen. Rentoutan itseni aloittaen jalkateristä edeten päälakeeni asti ja lopuksi kaappaan kainalooni ”halityynyni” ja alan miettimään, tuntemaan ja kokemaan mille nukkuminen tuntuu.

Joskus on kausia, että uni ei tule vaikka kuinka perusasiat ja rutiinit olisivat kunnossa mutta tässäkään tilanteessa ei kannata antaa stressille valtaa. Hyväksy tilanne ja katso mitä tällä ajanjaksolla on sinulle kerrottavana. Itselläni nämä kaudet sijoittuvat yleensä lähelle täyttäkuuta ja havaittavissa on ollut samaa välillä myös mustankuun aikaan. Kun tiedostaa tämän ”kuuhulluuden” itsessään, on helpompi hyväksyä ja ottaa rennommin mahdolliset univaikeudet.

Nyt ei muuta kuin täyttä laukkaa unta päin ja höyhensaarilla tavataan,
Sari

Teksti: Sari Vihriälä

Vastaa