SOITA AUTTAJILLE 2,00€/min + pvm.

Muista nämä 8 asiaa, kun et ole tyytyväinen itseesi

Täydellisyyteen pyrkiminen ja itsensä moittiminen on kaikille tuttua. Omasta mielestämme emme ole tarpeeksi hyviä, emme osaa tehdä jotain tai emme ole saavuttaneet tarpeeksi. Muista, että sinulla voi olla meneillään haasteellinen vaihe elämässä, älä tee siitä vaikeampaa läksyttämällä itseäsi.

”Minulle aina käy näin.”
”En ikinä saavuta haluamaani.”
”Minun on liian vaikea muuttua.”
”Toisilla on helpompaa ja he saavat enemmän aikaan.”

Uskottelemmepa itsellemme mitä hyvänsä, tosiasia on, että selviämme kaikista eteen tulevista haasteista. Emme olisi siinä tilanteessa, jos ylitsepääsy ei olisi mahdollista. Usko itseesi ja päästä negatiivisesta ajatusmallista irti.

1. Mielesi huijaa tai jopa pelottelee sinua

Saatat esimerkiksi olla työssäsi uuden äärellä. Läheisesi ja ystäväsi pitävät työtä kummallisena ja pelkäävät puolestasi – se kun ei ole aivan perinteinen. Sinä taas haluat jättää vakityösi ja keskittyä intohimosi kohteeseen. Läheisten näkemys alkaa vaikuttaa sinuunkin.

Miten pärjäät taloudellisesti? Millä maksat laskusi? Miten aikasi riittää? Miten saat kaiken toimimaan? Sellaisia ajatuksia saatat ladella itsellesi – et kuule niitä ainoastaan ulkopuolisilta. Oma pelkosi ja ajatuksesi pitävät sinut paikoillaan. Ja kun sitten päätät pähkäilyn jälkeen epävarmana toimia, mielesi varoittelee, toppuuttelee ja luo mielikuvia pieleen menneistä vaihtoehdoista.

Kannattaa toki olla fiksu valintojen kanssa, punnita, kuunnella sisintä ja keskustella myös muiden kanssa. Mutta älä anna mielesi säikäyttää sinua niin, että et tee mitään.

2. Ihmiset, joihin vertaat itseäsi, kohtaavat myös haasteita

Ihmiset joihin vertaamme itseämme, joiden elämä näyttää täydelliseltä ja jotka mielestämme osaavat ja pystyvät mitä vain, kohtaavat myös moni haasteita, joista emme tiedä mitään. Vaikka katselet heitä ”ylöspäin”, toivoen olevasi yhtä hyvä kuin he, muista että saman asian saavuttaminen ei välttämättä tee sinua onnelliseksi.

Elämässä ei ole kyse asioiden saavuttamisesta tai tavoittelusta. Anna itsesi olla se joka olet. Meidän ei ole tarkoitus olla samanlaisia, vaan jokaisella on oma polkunsa. Arvosta omaasi.

3. Vaikutat moniin ihmisiin

Haluamme joskus todella tehdä vaikutuksen tai saada aikaan muutoksen, mutta ajattelemme olevamme liian mitättömiä tai kykenemättömiä auttamaan toisia tai muuttamaan maailmaa. Niin kauan kun emme muista, että pienetkin teot voivat muuttaa maailmaa, tulemme aina tavoittelemaan suurempaa vaikutusta. Jos koko ajan ajattelemme: ”miten paljon enemmän voisimme tehdä”, emme ikinä saavuta rauhaa työmme kanssa. Joskus jo pelkkä ystävällisyys voi saada aikaa merkittävän ketjureaktion. Älä aliarvioi omia voimiasi yksilönä.

4. Olet juuri siellä, missä sinun kuuluukin olla

”Sitten, kun tämä homma on valmis tai olen hyvä tuossa hommassa, olen onnellinen!” Kuinka monta kertaa olet ajatellut noin? Se voi johtua itsesi vertailusta toisiin. Kierre syntyy, koska emme ikinä ole tyytyväisiä siihen, missä juuri nyt olemme. Luota siihen, missä olet. Se on täydellistä sinulle.

Se ei tarkoita sitä, että et tee mitään tai jäät tähän tilanteeseen. Mutta anna itsellesi rauha sen suhteen, missä olet, hyväksy se ja ota askelia eteenpäin kärsivällisesti, itseesi luottaen. Saavut kyllä perille, nauti nyt matkasta ja keskity vähemmän tuloksiin.

5. Kun pääset tavoittelemaasi, et saavuta rauhaa, jollet…

Rauha ja onni ovat sisäisiä juttuja. Siksi sanaa onni kannattaa viljellä säästellen. Ajaudumme tavoittelemaan sitä ulkoisten asioiden kautta. Silloin onni on tunne, ei olotila. Sen vastakohta on suru. Asetamme usein ehtoja onnellemme. ”Teen niin, saan tämän tai tulen sellaiseksi ja olen onnellinen – ja jos en, niin olen surullinen”. Rauha, tai se mitä nimitämme todelliseksi onnellisuudeksi ei ole kiinni siitä, mitä teemme, vaan se on olotila. Siinä on kyse niistä tarinoista ja toimintamalleista, jotka häiritsevät rauhaamme.

6. Negatiivinen sisäinen puhe ei paranna asioita ja voi aiheuttaa riippuvuutta

Tämä on kovin yleistä ja se liittyy jo aiemmin mainittuun, itsensä moittimiseen ja negatiivisuuteen, joka ei ole hyväksi. Mutta siitä on vaikea päästää irti. Huomaatko ajattelevasi aina negatiivisesti itsestäsi? Koska negatiivisesta puheesta ei ole hyötyä, lopeta se! Ala tarkkailla, miten usein haukut tai epäilet itseäsi ja pyri sitten lopettamaan ennen kuin edes aloitat. Pian negativiiset ajatukset lakkaavat ilmestymästä.

7. Et ole mitä teet

Kuvittelemme arvostuksemme kasvavan, kun saavutamme päämäärämme, ilman sitä emme ole tarpeeksi hyviä tai arvokkaita. Mutta me emme ole se, mitä me teemme. Tekemämme ei todellisuudessa määritä ihmisarvoamme, meistä ei tule tekemisen puitteissa parempia tai huonompia. On toki ihan ok saavuttaa jotain, mutta älä tee siitä osaa identiteettiäsi tai kuvittele sen lisäävän arvoasi. Samoin, jos meiltä puuttuu jotain tai jotain on saavuttamatta, ei se tee meistä huonompaa ihmistä. Jos odotat hetkeä, jona olet saavuttanut jotain merkittävää kokeaksesi olosi arvokkaaksi, saatat odottaa koko ikäsi.

8. Käytä hetki oman itsesi arvostamiseen

Lopuksi, mieti hetki itseäsi. Olet varmasti tehnyt hienoja asioita tässä elämässä, mutta voitko sanoa sen itsellesi? Älä määrittele itseäsi huonoksi tai keskity hetkiin, jolloin et ollut tyytyväinen itseesi. Mieti, miksi alkuunkaan edes ajattelet, että sinulta puuttuu jotain, sinä et ole jotain tai et ole tarpeeksi hyvä?

Haasta itsesi miettimään tätä ja etsi kysymyksiin vastauksia ja opit paljon itsestäsi. Kun opit hahmottamaan miten uskomusjärjestelmäsi toimii, opit myös pääsemään niistä eroon. Sitten katso itseäsi neutraalisti ja näe oma hehkusi. Et ole ne tarinat, joita mielesi sinusta kehittää.

Lähde: http://www.collective-evolution.com/2014/12/03/8-things-to-remember-when-you-think-youre-not-good-enough/

Vastaa